A szakembereket régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy a kristálycukor fogyasztása hasznos vagy káros-e a szervezetre. Az eddigi eredmények alapján elmondhatjuk, hogy kevés pozitív hatása van, viszont megfelelő helyettesítő szert nem könnyű találni. Talán az eritritol kiválthatja a kristálycukor használatát.
Káros metabolikus hatása nincs, hiszen nem bomlik le az emésztőcsatornában, és így nem is szívódik fel a vérbe. Tehát azoknak is ajánlott a fogyasztása, akik a cukorbetegség valamelyik válfajában szenvednek. Az eritritol egy természetes cukoralkohol, amely a glukóz erjedése során keletkezik. Létrejöttében egy különleges élesztőgomba faj is fontos szerepet játszik. Számos cukoralkoholt ismerünk, és ezek közül néhányat már régóta használnak édesítőszerként is.
Azonban sok esetben ezek kisebb-nagyobb emésztési zavarokat is okozhatnak. Ezzel szemben az eritritol semmilyen mellékhatással nem rendelkezik, mivel a szervezet nem képes azt lebontani. Előnye még, hogy kalóriatartalma is jóval kisebb, mint a kristálycukoré, vagy egyéb édesítőszeré. Az édesítő ereje viszont gyengébb, ezért ezt az adagolás során figyelembe kell venni. Bármilyen étel és ital ízesítésére tökéletesen alkalmas. Hőkezelés hatására sem csökken az édesítőereje, így a sütemények készítésénél is bátran használhatjuk.
Az eritritol ma már megvásárolható minden nagyobb áruházban, és bio szaküzletben, így nem nehéz hozzájutni. Ugyanakkor az interneten is megrendelhetjük ezt a kiváló cukorhelyettesítő készítményt. Használata nem eredményez vércukorszint vagy inzulinszint növekedést, de a koleszterinszintre sincs hatással. Az eritritol fogyasztása tehát biztonságos és egészséges.