Hazánkban több mint harminc borfajta létezik, mindegyik ismert és igen kedvelt. Vannak olyan magyar borok is, amelyek különböző fajták keverékeiből készülnek. Nagyon sok, a magyar borok közül hungarikumnak nyilvánított. Ez azért is fontos, mivel ebben az esetben, ezek a fajták hazánkhoz köthetőek, hiszen kis ország révén, a borok értékesítése világviszonylatban nehézkes. Tehát minden lehetőséget meg kell ragadni a népszerűsítésre.
A magyar borok minősége teljes mértékben megfelel a „nagy bornemzetek” minőségének és gyakran túl is lép azon, viszont az ismert borfajták többségét, más országok előttünk már levédték, tehát ezért adhatják el ezeket a fajtákat más országok könnyebben. Ezen felül, hazánk mennyiségi termelése világviszonylatban csekély, tehát a magyar borok nagy esélye a hungarikum. Ilyen fajták, a teljesség igénye nélkül pl. a Kadarka, a Cserszegi fűszeres, a Furmint, Királyleányka, Kéknyelű, a Szürkebarát és a Juhfark. Ezek között találhatóak olyanok is, amelyek magyar szőlőnemesítésből származnak.