Kellemes az este egy finom konyak társaságában. Lefekvés előtt igazán kikapcsolja az embert egy pohár minőségi cognac. Ez a különleges ital szőlőbor lepárlásával készül és tulajdonképpen a brandyk családjának egyik leghíresebb szeszes itala. Származása a franciaországi Cognac tartományból való, innen kapta a nevét is. Előállítását tekintve több száz éves múltra tekint vissza és azóta is ugyanazt a finom ízt és minőséget hozza, amit hagyományos módszerrel készítenek el.
Lepárlása rézüstben történik és legalább 2 évig tart, ameddig a tölgyfahordós érlelés során megkapja a jól megszokott ízvilágot. A polcokra kerülő cognac különböző szőlő keverékéből készül. A legfinomabbnak mégis a fehér borok kétszeri lepárlásából készült ital jelenti, ami nagyon száraz és savas jelleggel bír. Fűszeres illata miatt nagyon népszerű. Ízében felismerhető a vanília. Színe aranysárga és enyhén tölgyes karakterrel rendelkezik. Önmagában is bátran fogyasztható, picikét behűtve vagy egy jégkockára öntve. Koktélokhoz is adagolható.