A konyak fajták mindegyikéről elmondható, hogy szigorú előírásoknak felel meg, hiszen fordított esetben nem viselhetnék ezt a nevet. Közös jellemzőjük, hogy szőlőből készített bor lepárlásával kerülnek előállításra és tölgyfahordóban érlelődnek, ettől függetlenül egyes változatok jelentősen különbözhetnek.
A konyak fajták igazán különlegesek, amik között az eltérést az érlelési idő adja, ami meghatározza a nedűk ízét, színét és karakterét is. A legfiatalabb kategória a VS, ami legalább 2 évig érlelt italokat jelöl. Könnyed, gyümölcsös ízvilággal rendelkeznek, ezért többnyire koktélok vagy hosszú italok alapanyagként szolgálnak.
A konyak fajták következő képviselői VSOP jelölést kaptak. Ezek között a legfiatalabb párlat minimum 4 éves. Mélyebb, fűszeresebb aromákkal bírnak és tisztán fogyasztva is kiváló élményt nyújtanak. A csúcskategóriát az XO változatok képviselik. A termékcsalád legfiatalabb tagja legalább 10 éves, de gyakran több évtizedes érlelésű párlatok is kerülnek a palettára. Ezek a konyak fajták bársonyos ízvilágot kínálnak.