A házilag készített ételek finomak és egészségesek. Egy finom húslevest a kézzel gyúrt házi tészta tesz még ízletessebbé. Lehet egy kicsit több időt vesz igénybe az előállítása, de a végeredmény mindenért kárpótol. Nem sok alapanyag kell ahhoz, hogy tökéletes eredményt kapjunk. Előszőr is szükség van lisztre, tojásra és egy pici sóra, ezek minden háztartásban megtalálhatóak.
Sokan a búzadarához hasonló szemcsésebbet vagy a pizzalisztre esküsznek, de valójában a sima búzaliszt is megfelel. A tojások kiválasztásánál ajánlott figyelni arra, hogy nagyobb méretű és a sárgája is szép sötét legyen, mert ennek köszönheti a házi tészta a gyönyörű aranysárga színét. Az elkészítésének az első fázisa az alapanyagok összedolgozása, ami kétféleképpen is elvégezhető, kinek melyik könnyebb.
Lehet úgy, hogy a felvert tojásokhoz adagolják a kívánt lisztmennyiséget vagy gyúródeszkán a kimért liszthez rakják a tojásokat és egy csipet sót. Általában minden tojáshoz 10 dkg lisztet számolnak. Ezután kezdődik a tésztagyúrás, ami néhány percet vesz igénybe. Addig kell dolgozni vele, míg egynemű lesz a tészta és nem tapad a deszkához.
Egy kis pihentetés után, a házi tészta nyújtása következik. Ma már a tésztagép segítséget nyújt abban, hogy nagyobb erőfeszítés nélkül szép vékonyra kinyújtott tésztát kapjunk. Ezután a formázás marad, lehet géppel vagy kézzel, vékonyabbra, szélesebbre vágni, attól függően, hogy ki milyen ételt szeretne főzni. A gondosan elkészített házi tészta szárítást is követel, majd sós vízben meg lehet főzni.