Az igazi pezsgőnek lelke van. Nem csoda, hogy ennyire népszerű a champagne, hogyha valamilyen különleges pillanatot kell megünnepelni. Mint sok más italt, ebben az esetben sem tekinthetünk el attól, miszerint szigorú szabályokhoz kötött, hogy melyik a valódi champagne. Minden a származási helyen múlik.
A legnevesebb képviselői ennek a kategóriának a Dom Perignon és a Moët & Chandon. Ezekről már bizonyára sokan hallottak és a szerencsések már meg is kóstolhatták ezeket a különlegességeket.
Érdekes, hogy anno, a XVII . században, ha egy borban buborékok keletkeztek, akkor hibásnak ítélték meg, mert bizonyára a készítési folyamat vagy a tárolás során valami nem megfelelően történt. Így történhetet, hogy a bencés apát Dom Perignon egész életében a buborékok ellen küzdött, de nem sikerült rájönnie, hogy mi okozza a keletkezésüket.
A champagne különlegessége a második erjedésnek köszönhető, ami már nem a hordóban, hanem a palackban megy végbe. Ezt pedig nem más, mint Louis Pasteur fedezte fel az élesztők hatásainak a kimutatásával.