Az egészséges embereknek furcsának tűnhet, hogy vannak olyanok, akik valamilyen oknál fogva nem fogyaszthatnak állati eredetű tejet. A tendencia azt mutatja, hogy a növényi tej fogyasztásának elkezdése két okból történik. Az egyik a teljes életvitel reformja és a vegán életmódra való áttérés, illetve a szervezet negatív válaszreakciója a tehén-, kecske- és/vagy juhtejre.
Ideális választás a növényi tej a mindennapokban a laktóz- és tejfehérje érzékenyeknek. A tej növényi változatai számos előnnyel ajándékoznak meg bennünket. Amellett, hogy a növényi tej gazdag vitaminforrás, kifejezetten hasznos azoknak a személyeknek, akiknek lassú az emésztése, illetve azoknak is jó választás, akik rendszeresen küzdenek a székrekedés kellemetlen tüneteivel.
A magtej a hagyományos ital alternatívája
Az ital valamilyen olajos mag őrleményéből, víz és cukor hozzáadásával kerül előállításra. Leggyakrabban a magtej mandulából, mogyoróból vagy kesudióból készül. Néhány változat megvásárolható az üzletekben, bio boltokban, de a beszerzésük jelentősen megterheli a családi kasszát. A készen megvásárolható magtej még egészségesnek sem nevezhető, hiszen többnyire cukor és adalékanyagok felhasználásával készül.
Anyagilag és egészség szempontjából is jobban járunk, ha otthon készítjük el saját magunk. Kézzel és egy speciális géppel egyaránt előállíthatjuk, bár még így sem olcsó az alapanyag. De megéri a befektetést, mert a magtej felhasználhatósága ugyanolyan széles körű, mint a hagyományos, állati eredetű tejé. Beltartalmi értékét az alapanyagok mennyisége, minősége határozza meg.