Ha felsorolnánk, hogy az emberiség hányféle növényből képes alkohol tartalmú italokat előállítani, akkor egy elég hosszú listát kapnánk, rengeteg érdekes összetevővel.
Valószínűleg a gyógy- és fűszernövényekből, illetve a gyümölcsökből lenne a legtöbb. A gin világszerte közkedveltnek számít, de nem mindenki tudja, hogy a jellegzetes ízét a borókabogyónak köszönheti. A gin készítésének az eredete évszázadokra visszanyúlik az időben.
Mint minden nagymúltú italt, a gint is körüllengi a sajátos eredetmítosza. Sylvius, holland gyógyszerész az, akit az ital atyjának tartanak. A ginnek viszont teljesen más szerepe volt annak idején, mint manapság.
Egyébként a megjelenéséről szóló feljegyzések az 1500-as évek közepéről származnak. Aki ivott belőle, az várhatta a gyógyulást, hiszen csak úgy emlegették, mint a javallott italt „mindenféle betegségek ellen“. Bár a gin holland gyökerekkel rendelkezik, mégis a brit italkultúrával forrott egybe. A London gin például kizárólag kisüsti eljárással készülhet és a borókán kívül más adalékanyagot, ízesítőt nem tartalmazhat.