Akár konyaknak is nevezhetnénk ezeket az italokat, viszont ez nem lenne szabályszerű, hiszen nem a francia Cognac tartományból származnak. Pedig a brandy lepárlása majdnem megegyezik a francia módszerekkel. Az alkoholtartalmuk is közel azonos, hiszen mindkét esetben szőlőborpárlatról beszélhetünk.
Ha ebből a szemszögből vizsgáljuk a dolgokat, akkor igaznak tűnik a mondás, miszerint minden konyak brandy, de nem minden brandy konyak.
A jellegzetes mély szín, nem másnak, mint a tölgyfahordós érlelésnek köszönhető. Ez nemcsak a színét, hanem az ízét is karakteressé teszi az italnak. Hogyha igazi kuriózumokat szeretnénk kipróbálni, akkor érdemes szemezgetni a kínálatból. Minél idősebb, annál különlegesebb és általában annál sötétebb a brandy, a hosszantartó érlelési eljárás miatt.
Az étkezések közben tisztán vagy jéggel fogyasztva ideális kísérőnek számít, mivel előhozza az ételek igazi zamatát. A Metaxa hazánkban is méltán népszerű márka, hiszen az egyik legkiválóbb ebben a kategóriában, de érdemes megemlíteni az Ararat-ot is, mint a prémiumitalok egyik képviselőjét.