A gasztronómia tudományának sokoldalúsága annak a vitathatatlan ténynek köszönhető, hogy minden embernek más és más az ízlése. Ennek az eredménye a füstölt csülök megosztó ereje is, hiszen ezért a kiváló sertés részért egyesek rajonganak, mások pedig egyenesen ki nem állhatják. Ennek oka a zsíros jellegében rejlik, ami a legfőbb különbséget jelenti a csülök és a sonka között.
Igaz, hogy a füstölt csülök jóval kedvezményesebb megoldást jelent a sonkához viszonyítva, de ha a család inkább a zamatos, húsos részeket kedveli, a zsíros falatok helyett, akkor csak kidobott pénzt jelent a füstölt csülök megvásárlása. A sertéshúst fogyasztó országok zömében nem ismert a csülök fogalma, hiszen ők nem választják le külön a combrészről.
Ellentétben velük, Magyarországon számtalan elkészítés alternatíva megtalálható a receptek között. Esszük sülve, főve, levesben, nyersen megszárítva, sőt, kocsonyának is elkészíthetjük. Ha a főtt verzió mellett tesszük le a voksunkat, akkor érdemes utánanézni az alaplé befűszerezésének is, hiszen nagy százalékban ez határozza meg, a kész végtermék ízét.
Természetesen erre is bőséges választékot talál majd a receptes könyvekben, az interneten vagy a tapasztalt nagymamától, ezért érdemes addig keresgélni, amíg megtalálja az Önnek és családjának leginkább megfelelő fűszerkombinációt. Bár nem mindenkinek tartozik a kedvencei közé a füstölt csülök, az emberek nagy része egyetért abban, hogy eme kiváló eledel hiánya pótolhatatlan űrt jelentene a magyar konyhaművészetben.