Egyre többen vannak, akik elutasítják a hús fogyasztását, ők valamilyen helyettesítőjét használják. Manapság például a húshelyettesítő konyha slágere a jackfruit. Egy kissé éretlen formájában ennek a gyümölcsnek a textúrája szálas, vagyis bizonyos húsokhoz hasonló. Alapanyagként íz-semlegessége által kitűnően tudja helyettesíteni a húst, mivel saját ízzel nem rendelkezik.
Bárhogy lehet ízesíteni, úgyhogy mindenki a saját elképzelése szerint teheti finommá. A vegánok és a vegetáriánusok között jelenleg ez az egyik legnagyobb trend. Sokoldalú felhasználhatósága mellett, nagyon sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik a szervezetre nézve.
Ugyanis tele van antioxidánsokkal, tehát gyulladáscsökkentő hatású. Antibakteriális, illetve alacsony a glikémiás indexe, csak 11-es, ami azt jelenti, hogy cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják. Abban rejlik a jackfruit különlegessége, hogy nemcsak a gyümölcsimádók kedvence.
Édeskés, lágy, gyümölcsszerű íze leginkább a banán, mandarin, mangó és az őszibarack keverékére emlékeztet. A felhasználási lehetőségei rendkívül szerteágazóak. A jackfruit levesekhez, húsokhoz vagy azok helyett, salátákhoz, édességekhez egyaránt alkalmazható grillezve, párolva vagy akár nyersen is.
A-, C-, B1-, B2-, valamint B3-vitamint tartalmaz, de gazdagon megtalálható benne a magnézium, kálium, kalcium, folsav, vas, cink és rengeteg rost. A jackfruit kalóriában szegény, 100 gramm belőle csak 94 kalóriát tartalmaz. Zsírt és rossz koleszterint egyáltalán nem tartalmaz. Az eredeti lelőhelyén, Dél- és Délkelet-Ázsiában a húsa és leve curryk alapanyaga, az ehető magjából pedig lisztet őrölnek. A modern gasztronómia kedvence a jackfruit.